Analiză. Conflictul ruso-ucrainean a inovat tehnologia dronelor, pe măsură ce lupta se extinde dincolo de linia frontului. Ucrainenii dezvoltă o flotă de drone de vânătoare, iar rușii perfecționează dronele kamikaze pentru a evita interceptările.

O bătălie importantă se poartă deasupra Ucrainei, iar ingeniozitatea experților ruși și ucraineni aduce noi oportunități, dar și amenințări, scrie Bloomberg în deschiderea analizei sale. Acest lucru a fost foarte vizibil în atacul de duminică, când Ucraina a lansat o serie de lovituri în interiorul teritoriului rus, avariind o parte semnificativă a flotei de bombardiere strategice a Kremlinului. La rândul său, Rusia atacă constant cu drone și rachete teritoriul ucrainean.

Escaladarea conflictului a declanșat o serie de inovații: Ucraina dezvoltă acum o generație de drone concepute pentru a identifica și doborî drone Shahed, produse în serie de Rusia. Un consilier al ministrului ucrainean al Industriilor Strategice a declarat într-un interviu recent că Ucraina își mărește producția de arme care au avut succes în doborârea dronelor de tip Shahed, în zonele din jurul Kievului. Acest proces a fost urgentat pe măsură ce atacurile rusești se intensifică. 

Atacurile rusești cu drone, tot mai numeroase, au pus la grea încercare sistemele de apărare aeriană ucrainene și au dus la un număr mai mare de decese în rândul civililor. În luna mai, Rusia a demonstrat că poate lansa sute de rachete Shahed în mod regulat, semnalând capacitatea sa tot mai mare.

Apărarea împotriva atacurilor cu drone este costisitoare, notează Bloomberg. Israelul, care are cel mai performant sistem de apărare aeriană testat în luptă, se bazează în principal pe rachete scumpe pentru a doborî amenințările. În mai, Ministerul israelian al Apărării a recunoscut că a desfășurat arme laser în timpul războiului în curs pentru a opri atacuri aeriene, inclusiv cu drone. 

Dronele Shahed au un cost estimat la aproximativ 35.000 de dolari, în timp ce armele antidrone costă aproximativ 5.000 de dolari bucata, iar unele în curs de dezvoltare doar 300 de dolari bucata. Origin Robotics, un producător de drone cu sediul în Letonia, se numără printre numeroasele companii care încearcă să contracareze Shahed-urile. În iunie, Origin va trimite în Ucraina drone de testare care explodează în apropierea UAV-urilor care se apropie, pentru a le elimina.

Totuși, dronele la care lucrează ucrainenii nu au încă suficient succes pentru a înlocui alte sisteme de apărare aeriană. Președintele Zelenski a discutat săptămâna trecută cu consiliul său de război despre tacticile Rusiei pe câmpul de luptă și a ordonat comandanților săi militari și șefilor serviciilor de informații să investigheze și să ia contramăsuri. El face, de asemenea, presiuni asupra aliaților pentru a obține 30 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului pentru a stimula producția internă de arme.

În prezent, alternativa la dronele interceptoare sunt soldați cu mitraliere montate pe camioane, o soluție de tehnologie redusă cu o rată de succes scăzută, care se înrăutățește atunci când țintele lor zboară la altitudini mai mari. Kievul folosește, de asemenea, mica sa flotă de avioane de vânătoare F-16, donate de aliații NATO, pentru a doborî dronele. În cei peste trei ani de lupte, Ucraina s-a confruntat cu peste 20.000 de atacuri cu drone.

Nici tehnologia rusă nu stă pe loc, potrivit lui Carl Larson, director executiv al Defense Tech for Ukraine, un grup internațional de voluntari care furnizează echipamente Ucrainei. El spune că dronele rusești cu aripă fixă sunt acum adesea echipate cu camere video orientate spre spate și programate să efectueze manevre evazive, dacă detectează o dronă care încearcă să le intercepteze. Din această cauză, Skyfall, unul dintre cei mai mari producători de drone din Ucraina, trebuie să își modifice modelele pentru a se adapta inamicului. 

De asemenea, dronele FPV, precum cele utilizate pentru a ținti bombardierele strategice ale Rusiei, au devenit o armă esențială pentru ambele părți. Acestea pot atinge viteze de până la 160 de kilometri pe oră cu încărcături explozive mici. Astfel de drone au provocat deja o regândire radicală a modului de organizare a frontului, forțând soldații să evite concentrarea în grupuri și împingând vehiculele și alte echipamente mult mai în spatele tranșeelor pentru a evita să fie lovite.

Analiza integrală la Bloomberg

Articol preluat de pe Biziday.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *