Robert Powell – omul Iisus din Nazaret

De-a lungul timpului, cinematografia mondială a fost fascinată de povestea lui Iisus. De la capodopera lui Zeffireli, «Iisus din Nazaret» și până la contoversatul «Patimile lui Hristos» (2004) figura lui Iisus apare într-o puzderie de filme, mai mult sau mai puțin credibilă. În conștiința cinefililor, actorul Robert Powell rămâne însă Iisus din Nazaret.

Să intri în pielea lui Iisus este ceva cu totul excepțional, iar actorii care l-au jucat de-a lungul anilor au simțit farmecul acestui rol, dar și blestemul său. Robert Powell, Jim Caviezel, Max von Sydow sau Christian Bale sunt doar câțiva dintre actorii celebri care au reușit să-l aducă pe Iisus pe marile ecrane în mod convingător.

12 actori celebri au avut curajul de a juca cel mai greu și solicitant personaj pentru un star de cinema. Fie că au fost mai buni sau mai slabi, toți au avut misiunea grea de a impresiona publicul. De departe cel mai cunoscut rămâne Robert Powell, din «Jesus of Nazareth» (1977) considerat cel mai bun actor din toate timpurile care l-a jucat pe Iisus. Interpretarea sa magnifică a intrat în istorie și pentru o generație întreagă el a rămas drept Iisus, imaginea sa fiind asociată des cu cea a Mântuitorului.

Deși regizorul Zeffirelli își dorea nume ca Al Pacino sau Dustin Hoffman, când i-a văzut ochii albaștri ai lui Powell, a știut pe loc că el este cel mai potrivit actor. Robert Powell a fost sfătuit de regizor să nu clipească, pentru a accentua ochii lui albaștri, pătrunzători, și pentru a-i da un aer misterios. Powell a trecut printr-un regim foarte strict și a ascultat cu sfințenie toate indicațiile regizorului. Ba, mai mult, a fost nevoit să se căsătoarească cu iubita sa, pentru că Zeffirelli, un catolic convins, n-a vrut ca cel care-l portretizează pe Iisus să „trăiască în păcat”. În 1992, publicația Daily Mail scria că el este singurul actor care a reușit să-l transforme într-un sex simbol pe Iisus.

Robert Powell a declarat în nenumărate rânduri, după turnarea filmului, că experiența interpretării celui mai important personaj din istoria creștinătății a fost una solicitantă și chiar traumatizantă.

Filmul îi are în distribuție pe actorii Laurence Olivier, Anthony Quinn și Christopher Plummer. Robert Powell, a fost de-a lungul vremii, subiectul mai multor controverse.

Într-un interviu din 1992 acordat celor de la Daily Mail, Robert Powell a vorbit extrem de sincer despre viața sa: „Îmbătrânirea nu mă sperie. Știu că s-a schimbat cariera mea, dar am încercat să mă mențin profesional atât de mult cât am putut. În cei 28 de ani de carieră, am avut și succes, dar m-am implicat și în proiecte în care am crezut și care mi-au înșelat așteptările”.

Actorul n-a prețuit la început rolul primit: „Nici măcar nu m-am dus la audiție, cred că era aroganța tipică celor de vârsta mea. Dar până la urmă am făcut un test. Când m-am uitat în oglindă, mi-am dat seama că mă uit cu adevărat la Iisus. A fost ceva magic. De la păr și până la siluetă eram Iisus Hristos, a fost un moment extraordinar”, a spus Powell într-un interviu din 2000 pentru The Express.

Mini-seria «Jesus of Nazareth» de 6 ore și jumătate a devenit o bijuterie a cinematografiei.

„Cred că farmecul acestui film constă în faptul că nu ne adresăm unui public limitat, am încercat să oferim o imagine pentru toate culturile și publicurile. Am rămas impresionat de cele 10.000 de scrisori în care fanii îmi scriau”. Dar nu toți au fost mulțumiți de el. Dennis Potter, scenarist de piese de teatru, l-a descris pe Powell ca fiind „constipat”. „Acesta este cuvântul pe care nu am să-l uit și îl voi lua cu mine în mormânt. Pentru asta, n-am să-l uit niciodata pe Potter”, a fost reacția lui Powell.

La început, Powell, care avea 33 de ani când l-a jucat pe Iisus, a vrut să îi dea o latură umană personajului său, dar a ajuns la concluzia: cu cât îl face mai uman, cu atât îi fura din divinitate.

Powell a fost cu totul fascinat de rolul său, pe care a vrut să-l joace în așa fel încât fiecare individ să fie atins, într-un fel sau altul, de el. Acesta a rămas impresionat total de o scenă care-l bântuie și acum, cea în care se afla pe cruce. „Eram doar eu și echipa de filmare, alături de ceilalți actori, erau toți emoționați și plângeau, iar eu îmi auzeam vocea ca un ecou printre acei munți. Cred că acea scenă este cel mai bine scrisă din istorie”.

După Iisus din Nazaret, Robert Powell, a continuat să fie activ, inclusiv pe micile ecrane, însă n-a reușit niciodată să se desprindă de imaginea care i-a marcat pentru totdeauna cariera. Și după 42 de ani actorul britanic continuă să fie asociat cu rolul din pelicula lui Zeffirelli, iar fanii nu vor uita niciodată interpretarea sa magnifică.

„Înainte să încep filmările la acest rol, nu am avut un interes special în ce priveşte religia şi nu am avut nicio opinie despre Iisus Hristos. Însă acum cred în Hristos şi în divinitate, chiar dacă nu mă duc neapărat la biserică. (…) Un actor trebuie să fie obiectiv când interpretează un rol. Cu toate acestea, după ce l-am interpretat pe Iisus atâtea luni, era dificil să nu crezi în El”, a spus actorul într-un interviu, în 1977, pentru revista Movie Stars.

Robert Powell s-a născut pe 1 iunie 1944 în Salford, Lancashire, și a fost fiul lui Kathleen și al lui John Wilson Powell, fiind educat la Manchester Grammar School. Tânărul s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din Manchester și, în timp ce era student, a devenit interesat de cinematografie. Apăruse deja în adolescență într-un rol în teatrul radiofinic «Aventurile lui Samuel Poppleton» la BBC Radio Children’s Hour, dar primul său rol în film a fost în producția «Jaful» din 1967, în care a fost distribuit ca ajutor al unui mecanic de locomotivă. A avut apoi o apariție în filmul «The Italian Job» din 1969, apoi a fost distribuit în serialul SF produs de BBC «Doomwatch», în 1970.

Au urmat mai multe roluri principale în diverse seriale BBC, inclusiv în adaptări pentru televiziune ale romanelor «Educație sentimentală» și «Jude the Obscure», iar în 1972-1973 a jucat în miniseria BBC «The Edwardians».

Timp de mai mulți ani, Robert Powell a continuat să apară în diverse filme de televiziune și ocazional în producții pentru marele ecran. Unul dintre roluri, cel în care l-a interpretat pe compozitorul austriac Gustav Mahler în filmul biografic «Mahler», realizat în 1974 de regizorul Ken Russell Mahler, l-a adus în atenția regizorului italian Franco Zefirelli.

Astfel a fost distribuit în «Iisus din Nazareth», seria tv în patru părți realizată în 1977.

În 1978, Powell a primit rolul principal în cea de-a treia versiune cinematografică a filmului «Cele treizeci și nouă de trepte», după romanul lui John Buchan, dar producția nu a avut un mare succes, pentru că actorul a fost comparat cu predecesorii săi, Robert Donat în filmul lui Hitchcock din 1935 și Kenneth More în producția lui Ralph Thomas din 1959.

În 1980, Powell a apărut în filmul «Harlequin», o reinterpretare modernă a vieții călugărului Grigori Rasputin, în rolul unui personaj care avea puterea de a-l vindeca pe fiul unui politician, pentru această producție obținând Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Paris.

Vocea inconfundabilă a lui Robert Powell a fost frecvent folosită de producătorii de reclame, dar a devenit și narator al mai multor programe de televiziune despre cel de-al Doilea Război Mondial, cum ar fi «Garda de corp a lui Hitler», «Povestea celui de-al Treilea Reich», «Secretele celui de-al Doilea Război Mondial» sau «World War II in HD Colour».

Actorul a citit romanul «Dragoste în vremea holerei» al lui Gabriel García Márquez pentru BBC Radio și și-a împrumutat vocea pentru mai multe cărți audio, pentru albumul lui David Bedford, «The Rime of the Ancient Mariner» sau pentru opera rock din 2002 «Câinele din Baskerville», după romanul polițist cu același nume al lui Sir Arthur Conan Doyle.

În 2005 Powell a fost distribuit în serialul BBC «Holby City» în care a jucat rolul unui administrator de spital și va mărturisi că acest angajament l-a ajutat să compenseze pierderile financiare provocate de eșecul unui fond de pensii în care investise fără succes.

Pe 1 aprilie 2018, în Duminica Paștelui, actorul a apărut într-un documentar realizat de Smithsonian Channel bazat pe rolul său din miniseria «Iisus din Nazareth», realizată de Zeffirelli, producție în care merge pe urmele filmului artistic discutând cu o serie de istorici despre elementele cele mai contestate ale peliculei din 1977.

Sursa: anonimus.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *