Studiul a fost publicat în revista Ecotoxicology and Environmental Safety și vizează înțelegerea modului în care microplasticele pot afecta fertilitatea. În acestă etapă, cercetarea a urmărit identificarea prezenței microplasticelor în lichidul folicular, care se găsește la nivelul ovarelor și care influențează producția ovulelor. Acesta a inclus 18 femei, care urmau un tratament de fertilizare la o clinică din Salerno, Italia. În urma cercetărilor, au fost descoperite microplastice în lichidul folicular a 14 dintre cele 18 femei implicate.
Lichidul folicular are un rol esențial în dezvoltarea ovulelor, motiv pentru care cercetătorii consideră că prezenta microplasticelor la nivelul acestora afectează fertilitate, echilibrul hormonal și sănătatea generală a sistemului reproducător. Luigi Montano, cercetător la Universitatea din Roma și autor principal al studiului, a spus că descoperirea reprezintă un pas major în demersurile de a afla cum și de ce microplasticele influențează sănătatea reproductivă a femeilor, dar rezultatele sunt și foarte alarmante.
Prezența microplasticelor a fost descoperită în cele mai puțin așteptate locuri în ultima perioadă, inclusiv în toate alimentele care au fost supuse testelor. De altfel, oamenii de știință cred că principalul mod în care microplasticele intră în organismul uman este prin hrană.
De altfel, în cadrul aceleiași cercetări, care vizează un spectru mai larg, s-a constatat că prezența microplasticelor este cea care stă și la baza scăderii numărului de spermatozoizi. Oamenii de știință au arătat că deși bărbații sunt mai susceptibili de a fi afectați de efectele toxice ale microplasticelor, este, de asemenea, posibil ca și femeile să fie afectate. Cercetările pe animale au legat prezența microplasticelor de disfuncția ovariană și de reducerea fertilității.
Cercetătorii arată că că substanțele toxice sunt deja recunoscute pentru efecte nocive asupra fertilității, iar microplasticele pot fi “un cal troian pentru ca acestea să pătrundă în organism”. Aceștia subliniază că situația este gravă, însă nu este clar ce cantitate poate produce efectele dezastruoase. De asemenea, spun că este dificilă de redus cantitatea de microplastice ce intră în organism întrucât aceasta sunt prezente de la ustensilele folosite în bucătărie până la pesticidele folosite în agricultură.
Sursă alternativă: The Guardian
Foto: Microgen | Dreamstime.com
Articol preluat de pe Biziday.ro